sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Viisas ja ujo
Hei kesä minä laitan sinulle pisteen, pisaman oikeaan poskeen. Painan kovaa varmuuden vuoksi, että se tarttuu. Olit erilainen, kuin muut, enkä puhu säistä. Olit se hiljainen, joka valitsee pulpetin ikkunan vierestä ja tuijottaa kaiket päivät maisemaa. Olit se, joka peruu lähtönsä viime hetkellä, kun tarkistaa tilinsä saldon. Enkä minä vieläkään puhu säistä.

Olin hatun alla, lahkeissa ja helmoissa, olin varjossa, en muista sateisia päiviä, muistaakseni en kastellut uikkareita. Kasvatin hiuksia, en lakannut kynsiä.

Hei kesä ennen annoin sinun pujahtaa nopeasti, kuin ongittu ahven, jonka on saatava elää, liukkaasti kämmenten välistä koskettamatta piikkievää. Nyt pidin sinusta kiinni terävin hampain lempeästi leuat lukossa hymyillen. Olit tiukkaan kudottua puuvillaa, joka pingotettuna soi, kuin rumpu. Sinusta valo pääsi läpi, valaisi muttei polttanut. Roikuin hulpioreunassa ja pyysin "keitettäisiin vielä yhdet kahvit?"

Tietenkin lähdit yöllä, sillä ujot vihaavat eteisten sanoja. Aamulla tuntuu, että täällä on joku uusi, joka osoittaa sukkia, taskulamppua ja valokatkaisijaa, ei se kyllä yhtään haittaa.
Hei sitten kesä viisas ja ujo.

12 kommenttia:

 1. Kylläpäs kirjoitit kauniisti!

  VastaaPoista
 2. Ihana kirjoitus! Oikeasti. Tämä pisti lukemaan pariin kertaan, eikä ollut yhtään sellaista "ärsyttävää olevinaan-taiteellista runoilua" mitä usein tapaa. Vaikka siis, makunsa kullakin, ja kaikelle ilmaisulle on oikeus, ja tarve myös! Haikeaa on sanoa hei hei kesälle, minä jäisin kyllä vielä roikkumaan kesän hihaan eteisessä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Heidi, Irmastiina ja Saila. Syksykin on hyvä, villavaatteet ja puikkojen ja koukkujen huutelu purkista, lankaosaston ja kukkasipuliosaston ohi on vaikea kävellä. Teekin maistuu paremmalta.

  VastaaPoista

 4. Hei!

  Todella hieno teksti, mukavia ilmaisuja ja kielikuvia...

  -tuntui kuin pitäisi lukea säästeliäästi monta kertaa ja taas uudestaan...

  terveisin S

  VastaaPoista
 5. Kesä viisas ja ujo - kauniisti pistetty. Minulla oli niin erilainen kesä, että onkohan sille sanojakaan. Kaikki niin lopullisesti toisin!

  ps. rakensitko unelmien kasvihuonetta, vai mikä ihana lasimaja aiemmissa kuvissa vilahtelee?

  VastaaPoista
 6. Kauniit jäähyväiset. Kesä oli hieman etäinen, ehkä ujo. Toivottavasti tulee takaisin reippaampana.

  VastaaPoista
 7. S: Kiitos, parasta palautetta!

  maijja: Siitä piti tulla paviljonki, lasinen huone puutarhaan, mutta katsotaan nyt kuinka sille käy, joutuuko se purkutuomion alle.

  Cheri: Seuraavana vuonna minulle yksi samanlainen kesä kiitos, mutta ihan vähän armollisempi niille, joiden elanto on säästä kiinni.

  VastaaPoista
 8. Mutta tänään tuntui vielä vähän kesältä! En minäkään kastellut uikkareita, vaikka kovasti uhosin. Ehkä ensi kerralla.

  VastaaPoista
 9. Sanni: Ehkä se on vain se syksyn lämpimämpi puoli mikä esittelee itseään nyt ennen kylmää.

  VastaaPoista
 10. Ihanat, kutittavan soljuvat sanat. Näillä hymyillen tähän päivään, kiitosta!

  VastaaPoista
 11. HUVIlassa: Kiitos sanoistasi, on mukavaa ilahduttaa.

  VastaaPoista